petak, 18. siječnja 2013.

Rally maškaranih oktanaca

Početak svake kalendarske godine, poslije višednevnih blagdana s prekidima, obilježava novo karnevalsko ludilo koje je upravo počelo. Podizanjem pusta u malim mjestima kvarnerskog zaleđa, oglasila su se i zvona, pa tradicijski običaji ponovo zaokupljaju pažnju svih koji drže do maškara i karnevala.

Sportski zanesenjaci riječkog Autokluba „RI autosport“, uz to ljubitelji maškara u svim oblicima, početkom 2010. godine organizirali su i izuzetno uspješno realizirali tada novo karnevalsko oktansko događanje, uz to na sasvim novoj, zasigurno atraktivnoj lokaciji povezujući tako želje, interese i podršku četiri susjedne jedinice lokalne samouprave – dva grada i dvije općine zapadno od Rijeke. Uspjeli su u potpunosti. Iza njih su već tri, a upravo ovih dana intenzivno pripremaju „4. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2013.“.

Na dan Halubajskog karnevala, u subotu 19. siječnja, sa startom u Viškovu, odvijat će se još jedan bez sumnje vrhunski spektakl, dojmljiva i specifična manifestacija jedinstvena imena a sve za ljubitelje maškara, karnevala, oktana i životnog veselja. Iz Viškova skupina šarenih prometala na dva,četiri i više kotača nastaviti će put do srca Kastva – izvorišta „europskog pješačkog puta“. Spuštaju se potom do dobrih ljudi Frlanije na putu do oktanskog i zvončarskog „velegrada“ Matulja. I sve će potom završiti u Opatiji bajnoj - „staroj dami hrvatskog turizma“, biseru Kvarnera.

Sva su sudjelujuća vozila maškarana, kao i njihovi vozači, te brojna pratnja. Prosječno se okupi 50-tak vozila sa 200-tinjak sudionika iz 30-tak mjesta zemlje i inozemstva. Vozila su razvrstana u četiri kategorije: „A“ – osobni automobili ( tri klase do 1000, do 1400 i više od 1400 ccm), „PvO“ – povijesna vozila – oldtimeri ( proizvedeni do 1985.g.), „TKG“ – terenci, kombi vozila i laka gospodarska vozila ( duljine do 5,5 metara, visine do 3,4 metra, odnosno 3,5 tone), te „M“ – motocikli ( na dva ili tri kotača).

Gradski i općinski očevi Općine Viškovo, Grada Kastva, Općine Matulji i Grada Opatije, ujedno pokrovitelji manifestacije izuzetnom su podrškom organizatorima i sudionicima otvorili „mala vrata velikog putovanja“, od Halubja do Liburnije, uz nemjerljiv doprinos pripadajućih turističkih zajednica koje su supokrovitelji. Zanimljivu priču na kotačima pod maskom podržava i Primorsko-goranska županija. Službeni osiguravatelj je riječko „Croatia osiguranje“, mjeritelji vremena „Adriatic timing“, a partner u manifestaciji „Autocentar Marinići“. Specifičan „miris i okus“ manifestaciji daju i predstavnici brojnih karnevalskih grupa i udruga, kao i sportski suci auto, moto ili oldtimer klubova sa područja odvijanja rallya.

Okupljanje sudionika je na igralištu Osnovne škole „Sv. Matej“ u Viškovu, dok je start i prvi ispit spretnosti u centru mjesta na parkiralištu „Milihovo“. Drugi je ispit u centru Matulja, a cilj i završno proglašenje sa brojnim nagradama, za sportske rezultate i maškarane dojmove, je u Opatiji na kupalištu Slatina.

 http://www.riautosport.hr/ri-autosport/rally-maskaranih-oktanaca

Nema komentara:

Objavi komentar