Karnevalski recepti

Samoborske krafne recept

1.    Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šečera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu, da se digne na dvostruku količinu.
2.    Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, žumanca, sol, šečer i naribanu limunovu koricu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto, dok se ne pojave mjehurići . Dobro pokrijte i držite na toplom mjestu, dok se ne digne na dvostruku količinu.
3.    Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku, premijesite i razvaljajte na 1 cm debljine.
4.    Kalupom (može poslužiti?aša) izrežite okrugle oblike, redajte ih nakrpu i pokrijte da se opet dižu, oko 40 min.
5.    Pržite ih u dosta vrućeg ulja, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na krpi. Ulje ne smije biti prevruce, jer onda brzo tamne. Vadite ih rupicastom kasikom na papirnatu salvetu, da pokupi višak masnoće.Gotove pospite šečerom u prahu.
Sastojci
0,5 kg brašna
2 jajeta
4 dl mlijeka
20 g kvasca
10 dag šećera
soli
limunove kore
vanilin šećer
žličica masti



Fašničke fritule 

Miksajte jaja i šećer pa umiješajte skutu, limunovu koricu i sok. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte tu mješavinu onoj od skute i jaja. Miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Spuštajte tijesto žlicom u vruće ulje (treba ga biti puno, fritule ne smiju dodirivati dno posude) i pržite fritule dok ne pozlatne. Pazite ipak da ulje ne bude prevruće jer bi fritule mogle izvana zagorjeti, a unutra ostati sirove. Kad su gotove, izvadite ih iz ulja i ocijedite na kuhinjskom papiru. Ponavljaljte to dok ne potrošite svo tijesto, nemojte pržiti previše fritula odjednom. Pospite šećerom u prahu i odmah poslužite. Fritule su najukusnije dok su još tople.

Sastojci:
4 jaja
trećina šalice šećera
500 g skute (ricotte)
svježe naribana korica pola limuna
svježe iscijeđeni sok pola limuna
1 šalica brašna
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli
biljno ulje za prženje

Više tradicionalnih recepata potražite na www.domaci-recepti.com
 

Nema komentara:

Objavi komentar